Wanneer een bedrijf te koop komt te staan wegens naderend pensioen, is het in gang zetten van een proces voor bedrijfsopvolging van belang. Onlangs heeft onze opdrachtgever zijn bedrijf verkocht voor ruwweg twee keer zoveel als hij aanvankelijk hoopte. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd?

Begeleiding verkoopproces door Indus

Onze klant bouwde in 25 jaar een bedrijf op, waar hij terecht trots op is. Met zijn pensioen in zicht krijgt hij van een collega-ondernemer een bod op zijn bedrijf, en hij raadpleegt ons om dit te beoordelen. Wij lichten zijn bedrijf door en komen tot de slotsom dat een hogere koopprijs realistisch is en ook dat er kandidaten denkbaar zijn die beter bij zijn bedrijf passen. Met enige moeite overtuigen we de ondernemer om een verkoopproces op te tuigen volgens de Indus-werkwijze. Aan de basis staat een uitgebreid en doordacht verkoopmemorandum. Onze opdrachtgever krijgt hiermee ook een beter beeld van de kansen, bedreigingen en de sterke punten van zijn bedrijf. We ronden het memorandum af en komen samen tot een selectie van vijf goede kandidaten, waaronder de kandidaat waar de ondernemer zelf mee kwam. Zowel de ondernemer als de onderneming zijn klaar voor de volgende stap.

Van 1 naar 5 kandidaten

We benaderen de vijf kandidaten en vanaf dat moment gaat het snel. De bieding, de keuze van de koper, het boekenonderzoek en het opstellen van het koopcontract gaan in een rap tempo als in een organisch en vanzelfsprekend proces. De kandidaat-koper weet van de andere kapers op de kust, dus de vervolggesprekken en onderhandelingen gaan makkelijker.

Nu, ruim 1 jaar later, is de deal rond. We hebben de goede kandidaat gevonden (niet de oorspronkelijke kandidaat overigens) die het bedrijf op waarde schat en de medewerkers een aantrekkelijk toekomstperspectief biedt. Onze opdrachtgever woont vlak bij zijn oude bedrijf, midden tussen zijn vroegere klanten, leveranciers en medewerkers en kan met recht zeggen dat hij er alles aan heeft gedaan om zijn bedrijf goed achter te laten. Het overtuigt ons weer van onze stelling: “één kandidaat is geen kandidaat”.

Hulp nodig bij bedrijfsovername of bedrijfsopvolging?

Hebt u hulp nodig bij bedrijfsovername of bedrijfsopvolging? Neem dan contact op met Indus. Onze partners hebben ervaring in bijna alle sectoren en beschikken over veel kennis en expertise. Neem contact met ons op of bel naar +31765154334 of mail naar office@indus-overname.nl