Multinationals en Private Equity-investeerders (hierna te noemen: “Goliath”) zijn vaak op zoek naar MKB-bedrijven die te koop staan. Daarnaast zoeken ondernemers naar grotere organisaties ter overname van hun MKB-bedrijf. Voor deze ondernemers in het MKB (hierna te noemen: “David”) zoeken we geregeld naar de meest geschikte overnamekandidaten met als streven: een mooie koopprijs met een koopovereenkomst die hopelijk nooit meer uit de kast gehaald hoeft te worden.

MKB-bedrijven te koop voor grote organisaties

Soms zitten we ook aan kopende kant. Voor een Goliath zoeken wij dan naar de pareltjes in het MKB, naar de mooiste en knapste David. We doen dit graag en het houdt ons scherp om soms aan de andere kant van de tafel te zitten. Bij onze vorige vergadering kwam de vraag op: “Waarom doet Goliath dat niet zelf”. Goliath heeft namelijk:

  • een team van slimme en strak in het pak zittende M&A-managers;
  • de mooiste Excel-sheets en waarderingsmodellen, meestal gemaakt door de jongste bediende;
  • een juridische afdeling die voor het minste of geringste een Zuid-as advocaat inschakelt à (minimaal) € 350/uur.

De taalbarrière tussen David en Goliath

Het antwoord op de vraag waarom Goliath ons nodig heeft, is eenvoudig. Goliath spreekt een andere taal dan David. Goliath onderneemt voor de winst, vaak op korte termijn. David daarentegen onderneemt op waarde en vooral omdat hij het leuk vindt; je weet wel, passie. Goliath zoekt wel vaker de hulp van een partij zoals Indus in zijn zoektocht naar MKB-pareltjes die te koop worden aangeboden.

Onze aanpak bij het verkopen van MKB-ondernemingen

Het verschil in aanpak verklaart een hoop. De aanpak van Indus gaat als volgt. Na de gebruikelijke longlist en shortlist klimmen wij in de telefoon en maken afspraken. Wij praten namelijk graag met de ondernemer, laten hem aan het woord, over wat hij of zij wil, wat hem drijft. Daarna kijken we pas naar de onderneming zelf, en of er een zogenoemde ‘strategische fit’ is.

Nu de aanpak van Goliath, kort en gechargeerd. Als Goliath bij een bedrijf binnenkomt, kijkt hij met keurende blik. Zijn ogen zijn niet gericht op David, maar op ‘zijn hut’. Goliath kan nog net zijn eerste kritische vraag een kwartiertje uitstellen en verhult met moeite zijn verbazing over de kwaliteit van de filterkoffie en logo-loos servies. Luisteren hoeft Goliath niet echt: “Straks neemt de afdeling Legal de regie over om een voorstel richting de directie of raad van bestuur te formuleren, of was het nou Finance? of toch M&A?”.

Dit is het begin van een lang traject met geheimhoudingsverklaringen, Engelstalige biedingsbrieven, een dure dataroom voor de due diligence met dito vragenlijsten (de kleur van de onderbroek wordt nog niet gevraagd), en minimaal 10 versies van de koopovereenkomst. Betalen van de koopprijs komt later, want Goliath moet eerst nog naar de NZA of ACM of een andere waakhond.

De waarde van Indus

Wij van Indus hebben allemaal voor een Goliath gewerkt, en gaandeweg ons hart aan de kleine dappere David verpand. In dit soort trajecten zijn wij de smeerolie (soms zelfs de spreekwoordelijke Haarlemmerolie) en dat is erg leuk om te doen. Aan het einde van het traject bij de champagne of het ‘closing-dinner’ spreekt Goliath toch vaak zijn waardering uit voor David. Want David kan iets waar Goliath met zijn massieve organisatie en slimme medewerkers minder aandacht aan besteedt: ondernemen met passie, vaak ook nog winstgevend.

Hulp nodig bij het kopen of verkopen van een MKB-bedrijf?

Heb je hulp nodig bij het verkopen van je MKB-bedrijf of ben je juist op zoek naar een partner voor het aankopen van een bedrijf? Neem dan contact op met Indus. Onze partners hebben ervaring in bijna alle sectoren en beschikken over veel kennis en expertise. Neem contact met ons op of bel naar +31765154334 of mail naar office@indus-overname.nl