Dit verhaal gaat over een paar mieren. Ze zijn sociaal en werken hard, ongeacht voor wat of voor wie. De mier is zeer sterk voor haar grootte, maar haar volle kracht komt pas tot uiting in een groep, in een symbiotische samenwerking tussen koningin-mier, mannetjesmier en werkster. Door respect voor elkaar en samenwerking zijn ze in staat tot grootse bouwwerken.

Je bedrijf verkopen

Het is nog maar vier jaar geleden dat we dit clubje bedrijvige mieren in 2017 tegenkwamen bij Indus; werkzaam op het gebied van energiebesparing, multinationals wereldwijs helpen met hun milieudoelstelling, monteurs die hun dorp regelmatig verlaten om hun kunsten ten toon te spreiden in andere werelddelen, de zogenaamde vliegmieren. Maar ze realiseerden zich ook dat hun kracht niet ten volle werd benut, omdat de groep te klein was om echt impact te hebben op onze aards mierennest.

Dus wat doe je als ‘verkoper van MKB bedrijven’, je zorgt (samen met ‘koningin-mier’) dat er een gerenommeerde internationale onderneming met een groeistrategie op duurzaamheid aan tafel komt. Een grote club om mee samen te werken aan het grote duurzame bouwwerk. En zo geschiedde, ……..de bedrijvige mieren gingen hoopvol op in een conglomeraat. De koningin-mier werd ruimschoots ‘schadeloos gesteld’ en tevens gevraagd nog even aan te blijven om alles in goede banen te leiden.

Je bedrijf terugkopen

Nu vier jaar later in 2021 zijn we weer terug bij de basis en onze klant is inmiddels weer een echte koningin-mier. De multinational bleek niet in staat de mieren aan het werk te houden en hun kracht te benutten. Er kwamen ongedefinieerde ‘tussen-mieren’, de lullen/poetsen-balans raakte ernstig verstoord, wederzijds respect werd minder belangrijk en de winstgevendheid kreeg het uiterlijk van de ‘formica rufa’, oftewel rood.

In een activa-transactie heeft Indus het bedrijf teruggekocht en heeft koningin-mier de symbiose hersteld. De oorspronkelijke doelstellingen krijgen weer vorm, de vliegmieren reizen stad en land af (na Covid-19 hopelijk ook weer wereldwijd) om multinationals te helpen bij het realiseren van hun milieudoelstellingen, er wordt weer gewerkt want dat is wat mieren graag doen.

Je bedrijf verkopen…

En wij bij Indus? Wij zullen koningin-mier ooit weer voor een derde keer helpen bij de (ver)koop. Dat zou dan voor het eerst in ons bestaan zijn en we verwachten dat de volgende keer een bedrijf met minder ‘tussen-mieren’ de koper zal zijn. Maar ja, je weet het nooit, … dat is nou weer het leuke van ons werk bij Indus.